Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215 tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215
tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30

BOB (bevolkingsonderzoek borstkanker)

Alle vrouwen in Nederland tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens per 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Tijdens het bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt en beoordeeld. Het is nuttig elke keer mee te doen. Door vergelijking met eerder gemaake foto’s kunnen afwijkingen nog beter worden opgespoord. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek is dat vrijwillig. Het onderzoek is gratis. Bent u al onder controle voor uw borsten of is er in het laatste halfjaar al een borstfoto gemaakt? Overleg dan met de praktijk wanneer u weer aan het bevolkingsonderzoek mee moet doen. Als er borstkanker in uw familie voorkomt, meld dit dan altijd op de praktijk. Dit kan soms een reden zijn om het borstonderzoek vaker te laten doen.

Binnen veertien dagen nadat de borstfoto is gemaakt, krijgt u een brief met de uitslag thuisgestuurd. Gelukkig is de kans op een goede uitslag groot. 

 

Zelfonderzoek

In het algemeen is het goed om vertrouwd te zijn met uw eigen lichaam. Zo kunt u veranderingen gemakkelijker herkennen. Zelfonderzoek van uw borsten hoort daar ook bij. U weet daardoor hoe uw borsten er uitzien en hoe ze aanvoelen. U zult ook merken dat uw borsten tijdens de menstruatie anders aanvoelen dan twee weken erna.

Vrouwen bij wie geen borstkanker in de familie voorkomt, hoeven hun borsten niet maandelijks te controleren. Wetenschappelijk onderzoek bij grote groepen vrouwen heeft aangetoond dat maandelijks zelfonderzoek bij hen de kans op overleving van borstkanker niet groter maakt. Vrouwen bij wie wel borstkanker in de familie voorkomt, krijgen wel het advies de borsten maandelijks zelf te controleren.

 

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Bel de praktijk zodra u thuis een brief krijgt met het bericht dat verder onderzoek nodig is. We zorgen er dan voor dat u zo snel mogelijk terecht kunt in het ziekenhuis van uw keuze voor meer gedetailleerde borstfoto's. Gelukkig is de kans groot dat de gevonden afwijking goedaardig is: bij twee van de drie vrouwen bij wie op de foto een afwijking wordt gezien, blijkt dit na verder onderzoek in het ziekenhuis geen borstkanker te zijn. Als het wel kwaadaardig blijkt te zijn is het vaak nog in een vroeg stadium. De kans op genezing is dan gelukkig groot.

Wanneer u met zelfonderzoek iets in de borst of oksel voelt (en dit wordt niet minder na een ongesteldheid als u nog in de vruchtbare leeftijd bent), adviseren we u een afspraak te maken op het spreekuur.