Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215 tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215
tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30

Moedervlekken

 

 

Moedervlekken zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. Naast de goedaardige moedervlekken bestaan er ook onrustige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken.
Goedaardige moedervlekken zijn onschuldige fouten in de ontwikkeling van de huid en bij vrijwel iedereen aanwezig (gemiddeld ca. 25), soms al vanaf de geboorte. De meeste goedaardige moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 20e levensjaar.
Onrustige moedervlekken zijn in principe goedaardig, maar kunnen soms kwaadaardig worden in de loop van de tijd.

Wanneer is een bezoek aan de huisarts zinvol?

De belangrijkste persoon voor de controle van uw moedervlekken bent u zelf (en uw partner). U kunt uw moedervlekken eventueel fotograferen (met een liniaaltje erbij), waarbij u bijvoorbeeld iedere 3 maanden kijkt of er veranderingen zichtbaar zijn.

Hoe kunt u goedaardige, atypische en kwaadaardige moedervlekken van elkaar onderscheiden?

Let op de volgende zaken (in rood alarmsymptomen):
- asymmetrie: de ene kant van de plek heeft een andere vorm dan de andere kant
- de rand: grillig of vaag
- kleur: twee of meer kleuren
- doorsnede : > 5 mm
- veranderingen: groeien, jeuk of bloeden

Vergelijk uw moedervlek(ken) met de foto’s hieronder. Als uw moedervlek onder het kopje geel of rood valt, raden we u aan om een keer een afspraak bij de huisarts te maken. Uw moedervlek zal beoordeeld worden en zo nodig wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de moedervlek. Het stukje huid wordt opgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Als er uit het onderzoek huidkanker komt wordt u verwezen naar de dermatoloog.

 

Als het huidplekje heel anders is dan op de hier getoonde afbeeldingen, dan kunt u ook een e-consult HUID aanvragen bij het praktijkgedeelte van uw eigen huisarts.