Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215 tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215
tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30

 

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot en in de volksmond "botontkalking". Bot is levend materiaal: voortdurend wordt er bot afgebroken en weer aangemaakt. Na uw 30e jaar wordt de afbraak iets groter dan de opbouw en bij vrouwen na de overgang gaat de afbraak nog een beetje harder.

Leefgewoonten, medicatie en ziekten kunnen dit proces positief en negatief beïnvloeden.

Zorg dat u voldoende beweegt, voldoende buiten in het zonlicht komt en let op calcium en vitamine D in het voedsel. Zuivel, verse groenten, bruin brood, vette vis (makreel, haring) bevatten deze stoffen. Voor uw 45ste al in de overgang, maar ook roken of  > 3 eenheden alcohol/dag kunnen de kans op osteoporose verhogen.

De Gezondheidsraad adviseert in ieder geval de volgende groepen om  dagelijks 400 IE vitamine D in te nemen (ook als u genoeg buiten komt): 
- Kinderen tot 4 jaar

Alle vrouwen vanaf 50 jaar

Alle mannen vanaf 70 jaar

- Mensen tussen 4-50 jaar die weinig buiten komen, een donkere huidskleur hebben of een sluier dragen

- Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven

Vitamine D is een zelfzorgmiddel en wordt niet vergoed. Het is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Hiernaast ziet u links naar thuisarts.nl en andere sites over osteoporose. 

Wilt u zelf eens kijken of u voldoende calcium binnen krijgt, dan kunt u hiernaast een link vinden om dit te testen. Op de site van het voedingscentrum kunt u kijken of u genoeg vitamine D binnen krijgt.

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

Uw huisarts kan met u bepalen of uw dieet voldoet. Er kan een risico-analyse gemaakt worden om de kans op botontkalking te bepalen. Zo nodig kan een botdichtheidsmeting aangevraagd worden. Dit heet een DEXA-scan (klik voor uitleg over dit onderzoek op de link hiernaast)

Een DEXA-scan is in ieder geval zinvol in de volgende gevallen: 

- als u een wervel gebroken heeft

- als u een vrouw > 50 jaar bent en iets heeft gebroken

- als u langdurig prednison gebruikt

Wanneer u osteoporose heeft, kan uw huisarts u leefstijladviezen geven en zo nodig medicatie voorschrijven. Ook kan het zinnig zijn om bij fysiotherapeut of mensendiecktherapeut uw balans te trainen en spierversterkende oefeningen te leren, zodat u minder snel zult vallen.