Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215 tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215
tussen 08:00–10:30 en 13:30–14:30

Urineweginfecties

Urineweginfecties komen veel voor. Iedereen kan het oplopen. Er zijn verschillende patiëntengroepen, waar we extra alert zijn op complicaties en het onderzoek of de behandeling intensiever moet zijn. Bij deze risicogroep horen bijvoorbeeld ouderen, kinderen, zwangeren en mensen met suikerziekte.

De klachten bij urineweginfecties kunnen zijn: pijn bij plassen, vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine en/of drukgevoel of pijn in de buik. Als er koorts bij komt, kan er sprake zijn van een nierbekkenontsteking. Bij ouderen kan het enige symptoom verwardheid zijn.

Ongewild urineverlies

Incontinentie voor urine wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Het kan zijn dat u de urine niet goed kunt ophouden bij inspanning, zoals hoesten, tillen of springen. Dit wordt stressincontinentie genoemd. Het kan ook zijn dat u plotseling aandrang voelt om te plassen en dit dan niet kunt tegenhouden tot u bij het toilet bent. Dit wordt aandrangsincontinentie genoemd. Sommige mensen hebben last van beide vormen van incontinentie.

Hiernaast staan links naar thuisarts.nl over bovengenoemde onderwerpen en verwijzing naar site van Continentie Stichting Nederland.

Wat kan de huisarts voor u betekenen

Bij verdenking blaasontsteking kunt u ochtendurine bij de balie afgeven. Het beste resultaat krijgt u bij een "gewassen plas": eerst wast u zich van onderen met water, dan plast u een beetje uit in het toilet, daarna vangt u de urine op een potje. Urine-bekertjes zijn bij de assistente te krijgen Wij verzoeken u de urine in de koelkast te bewaren tot u het aflevert op de praktijk.

 

  • Bij het inleveren van uw urine vult u een formuliertje in met uw huidige klachten. 's Middags wordt u gebeld over de uitslag en het verder te volgen beleid.

 

  • Als bij het eerste onderzoek geen duidelijke urineweginfectie gevonden wordt, kan de urine op kweek gezet worden op de praktijk. Het duurt een dag voordat die uitslag bekend is.

 

  • Als u terugkerend urineweginfecties heeft of tot een risicogroep hoort, zal de urine naar het ziekenhuis worden gestuurd. De uitslag van dit onderzoek duurt ongeveer 5 dagen en geeft aan welke bacterie de urineweginfectie veroorzaakt en of u het juiste antibioticum heeft gekregen. 

 

Bij gezonde niet zwangere vrouwen mer een blaasontsteking bespreekt de huisarts/assistente 3 mogelijkheden:

  1. Afwachten: bij de helft van de vrouwen gaat blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als u weinig of kort klachten heeft, kunt u 1 week afwachten. Zo nodig kunt u een paar dagen een pijnstiller slikken. Bijvoorbeeld paracetamol : 3 tot 4 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk. 
  2. Antibiotica slikken: door antibiotica zijn uw klachten sneller over. Ook is de kans iets kleiner dat u nierbekkenontsteking krijgt. Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, bijvoorbeeld vaginale schimmelinfectie, misselijkheid of braken. Ook kunnen bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica
  3. Een 'uitgesteld recept' voor antibiotica: de huisarts geeft u alvast een recept voor antibiotica mee. Maar u gaat de antibiotica niet meteen slikken. U kijkt eerst een paar dagen of de blaasontsteking vanzelf overgaat. Blijven de klachten of worden ze erger? Dan haalt u de antibiotica bij de apotheek en gaat u de antibiotica slikken.

 

Mannen met een blaasontsteking of andere plasproblemen doen er goed aan een afspraak te maken op het spreekuur voor het evalueren van eventuele prostaatklachten.

 

Als u lichte incontinentieklachten heeft kunt u met de apothekersassistente een afspraak maken om voorlichting te krijgen over de verschillende incontinentiematerialen. Zij kan u ook proefpakketten meegeven.Heeft u klachten die u belemmeren in het dagelijks functioneren dan adviseren we u om een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts kan dan bekijken welke soort incontinentie er speelt en dan ook onderzoeken of er bijvoorbeeld sprake is van een verzakking of slappe bekkenbodemspieren.