Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215

 Nieuws

 

Meer tijd voor de patiënt”, heet de pilot (project) waar ook uw “Huisartsenpraktijk Wognum”, per 1 december 2018, aan mee gaat doen.

De gedachte achter deze pilot is dat als de huisarts meer tijd voor u heeft, er meer tijd is voor uitleg en dat er dieper kan worden ingegaan op uw vraag. Dit heeft in twee andere regio’s geleid tot een hogere tevredenheid bij zowel de patiënt als de huisarts. De verwachting is dat dit de kwaliteit van zorg aan u ten goede zal komen.

 

Wat betekent dit alles en wat gaat u hiervan merken?

Voor een goede spreekuurplanning is het belangrijk dat de doktersassistente die u spreekt u de juiste vragen stelt. Op basis van deze informatie/antwoorden kan de doktersassistente inschatten bij welke medewerker u het beste gepland kunt worden en welke tijd voor u in de agenda gereserveerd moet worden. Deze werkwijze is een belangrijke voorwaarden die VGZ gesteld heeft. VGZ is nauw betrokken bij dit project.

Normaal spreekuur

Normaal heeft een huisarts 10 minuten voor een consult en 20 minuten voor een dubbelconsult (voor bijvoorbeeld 2 vragen en/of problemen). Binnen deze 10 minuten keek de huisarts eerst in uw dossier, komt u halen uit de wachtkamer waarna het consult volgt bestaande uit de anamnese (het gesprek) en zo nodig het lichamelijk onderzoek. Vervolgens legt de huisarts uit wat hij/zij denkt dat er aan de hand is en volgt er een advies of behandelingsvoorstel.  Ten slotte moet de informatie duidelijk in het medisch dossier, een computersysteem, genoteerd worden. Dit alles is best veel in een vrij korte tijd. Dit proces is al tientalen jaren onveranderd.

Voortschrijdend inzicht

In de loop van de tijd zijn de zorgvragen aan de huisarts complexer geworden en is de huisarts heel veelzijdig geworden. Er is veel zorg door huisartsen vanuit ziekenhuizen overgenomen en dit zal naar verwachting alleen maar toenemen. Ook ouderen wonen veel langer zelfstandig. Dit leidt vaker tot uitloop van het spreekuur. De consulttijden beginnen steeds meer te knellen.

Pilot

Tijdens deze pilot worden de consulttijden aangepast. De variatie is dan 7.5 minuten, 15 minuten of 30 minuten. Voor korte eenvoudige klachten als huidafwijkingen zal 7.5 minuten gepland gaan worden. Voor complexe problemen of twee vragen/problemen zal 30 minuten gepland worden. Dat geeft ruimte voor meer uitleg aan u, een rustiger gesprek en een gedegen besluitvorming.

Uitbreiding team

Om deze pilot mogelijk te maken zal het team van zorgverleners in onze praktijk uitgebreid worden. We hebben Huisarts Anne Weterings aangetrokken om ons team twee dagen per week te komen versterken. Zij zal op de maandagen en donderdagen in de praktijk spreekuur doen.

Ook gaan sommige medewerkers meer en/of op andere dagen/tijden werken. Er zal ook een avondopenstelling voor de woensdagavonden komen. De mogelijkheid voor een afspraak in de avonduren wordt hiermee uitgebreid.

Met al deze veranderingen verwachten wij de kwaliteit en service aan u verder te kunnen optimaliseren. Daarnaast lijkt het onszelf ook erg prettig meer tijd te hebben voor verdieping en om met een iets rustiger tempo te gaan werken.

Evaluaties

Het project “Meer tijd voor de patiënt”, betreft een pilot die in de loop van 2019 op diverse momenten door ons en zorgverzekeraar VGZ (Univé) geëvalueerd zal worden. De intentie van alle betrokkenen is dat deze werkwijze, na 2019, gecontinueerd zal worden. We zullen u van het verloop op de hoogte houden. Wij hebben er zin in!